Kirjabloggari kiinnostaa. Kuvitus: Aiju Salminen

Kirjabloggari kiinnostaa. Kuvitus: Aiju Salminen

Kirjabloggarit ovat kustantamoiden uusia bestiksiä

Kirjat 7.6.2013, klo 6:50 Toimitus

Kirjabloggareilla on pian yhtä paljon valtaa kuin ammattikriitikoilla. Siihen liittyy ainakin kolme ongelmaa.

 

Ennen kirjoista kirjoittivat vain kriitikot ja toimittajat. Nyt heidän rinnalleen ovat rynnänneet sadat kirjabloggaajat.

Erinomaista! Moniääninen kirjakeskustelu on hyvä asia. Viisaus ei asu vain palkkaa saavien kirjoittajien päissä. Kehitykseen liittyy kuitenkin muutama ongelma.

Ensinnäkin: Monet bloggaajat ovat kirjallisuuteen rakastuneita himolukijoita. He eivät ole kriitikoita, joiden on pakko lukea leipänsä eteen kaikenlaista kirjallisuutta ja sanottava, mitkä teokset ovat huippuja ja huteja.

Bloggaajat keskittyvät monesti huippuihin – onhan lukeminen heidän harrastuksensa.

Bloggareiden arviot ovat kuitenkin alkaneet saada samankaltaista vaikutusvaltaa kuin palkattujen kriitikoiden kritiikit. Heitä luetaan, palkitaan ja kuunnellaan. Heillä on jopa oma kirjallisuuspalkinto, Blogistania.

Ja nyt he ovat herättäneet kustantamoiden kiinnostuksen.

 

Tämä näkyy esimerkiksi varta vasten bloggareille räätälöityinä markkinointitilaisuuksina. Sellaisina kuin Tammen kerran kuussa järjestämä Marmeladia ja proosaa -tapahtuma.

Kustantamo kutsuu bloggaajat lauantaiaamuna kirjakauppaan, jossa heille tarjotaan aamiaista sekä mahdollisuus rupatella kirjailijan kanssa. Konsepti tulee emoyhtiö Bonnierilta Ruotsista. Tilaisuus on avoin.

Mikä on bloggaajien merkitys kustantamolle, Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuuden markkinointipäällikkö Petra Majander?

”He ovat erittäin tärkeä sidosryhmä kirja-alalla. Kun printtimediassa tekstit ovat lyhentyneet ja julkaisuajat pidentyneet, se vie vääjäämättä siihen, että meillä on bloggaajien kanssa enemmän yhteistyötä.”

”Yhteistyö” tarkoittaa ennakko- ja arvostelukappaleita sekä kutsuja julkistusjuhliin ja kustantamovierailuihin. ”Enemmän” tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa myös muut lifestylebloggaajat saavat kirjoja.

Kustantamot siis sitouttavat bloggareita.

Se voi koitua ongelmaksi, jos oletetaan, että tuttua on vaikeampi haukkua kuin vierasta.

Blogit otetaan kustantamoissa todella vakavasti. Majander kertoo, että Tammen markkinointiosasto jo profiloi, mistä missäkin blogissa saatetaan tykätä.

Esimerkiksi toiminnasta tykkäävää nettikirjoittajaa lähestytään dekkarilla. Kirjan saatuaan bloggaaja ehkä innostuu kirjoittamaan blogiarvion. Niitä kustantamot taas käyttävät mainonnassaan.

Otava julkaisee Facebook-sivuillaan linkin uutuuskirjan blogiarvioon kerran viikossa. Tammi käyttää blogisitaatteja mainoksissa. Esimerkiksi eräs ensi syksynä ilmestyvä kirja on ”kirjabloggaajien suosikin odotettu uutuus”.

Majanderin mukaan blogit brändäävät ”lukemisen uudelleen”. Niissä välittyy tunne siitä, että lukeminen on kivaa, jopa coolia.

 

Kesäkuun alussa kirjablogeista julkaistaan Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen kirjoittama Rivien välissä -tietokirja.

Se selittää, miksi kirjabloggaajat ovat niin kovia lukutoukkia. Sen mukaan puolet heistä on jollakin tavalla kirjallisuuden tai kielten ammattilaisia tai opiskelijoita. He työskentelevät paitsi kustantamossa myös viestintäalalla, äidinkielenopettajina sekä kirjastoissa.

He ovat siis jollakin tapaa kirja-alalla.

Toimittajatkin saavat kutsuja ja arvostelukappaleita, mutta he ja heidän työnantajansa ovat sitoutuneita journalistiseen etiikkaan. Onko bloggareilla etiikkaa, joka pitää heidät riippumattomina?

”On”, vastaa Katja Jalkanen, jonka oma blogi on nimeltään Lumiomena.

Jalkanen toimii myös kustannustoimittajana, muttei kirjoita omista työkirjoistaan. Hän ei silti näe ristiriitaa siinä, jos joku samassa asemassa oleva niin tekisi.

”Siinä katsotaan samaa kolikkoa eri puolilta. Kirjallisuuden kanssa työskentelevät bloggaajat ovat tarkkoja siitä, että jos he puffaavat omaa kirjaansa, he mainitsevat sen suoraan. He ovat tässä suhteessa lahjomattomia.”

Entä jos kirjoja lähetetään kohdemarkkinointina? ”Yksittäinen bloggaaja kirjoittaa omasta lukukokemuksestaan, ei vain siksi että kirja on lähetetty”, Jalkanen vastaa.

Lähetettyyn kirjaan on kuitenkin helpompi tarttua. Tänä keväänä ilmestyi Salla Simukan uusin nuortenkirja Punainen kuin veri. Tammi lähetti sen ennakkopainoksen suoraan monille bloggaajille.

Kun Opuscolo-blogissa julkaistiin kiittävä arvio, Jalkanen kommentoi sitä näin:

”Olen miettinyt, että lukisinko tätä vaiko en. Nyt tiedän, että luen. :)”

Vertaiskirjoittajan kehu motivoi lukemaan kirjaa, joka kätevästi kotoa jo löytyy. Näin kustantamo saa oman teoksensa näkyviin pienellä panostuksella.

Tämä on kolmas ongelma. Suuret kustantamot jyräävät pienet tekijät.

Simukan kirjakin on kerännyt suosiota ennakkokappaleiden ja vertaiskehujen kautta. Sen on arvioinut lähes 20 bloggaajaa. Monille se oli ensimmäinen nuortenkirja aikoihin.

 

Bloggaajien merkitys kasvaa entisestään. Voisiko heidän asemaansa jotenkin selventää?

Entisellä kirjabloggarilla, viestintäkonsultti Noora Valkosella on ehdotus. Hän myös tietää mistä puhuu, sillä hän sai Exlibris-blogistaan palkkaa Otavamedialta.

”En pitäisi huonona, jos olisi hyvän bloggaamisen pelisäännöt ja eettiset ohjeet.”

Yhteisillä pelisäännöillä bloggaajat voisivat yrittää välttää sen, että markkinointiosastot tai blogikaverit vaikuttavat liikaa heidän lukemiseensa. Niitä noudattamalla erottaisi, mitkä blogit ovat riippumattomia ja mitkä eivät.

Muuten blogiyhteisön lukutottumukset saattavat pian olla liiankin yhdenmukaisia.

Silloin on yhä vaikeampi löytää bloggaajia, jotka ovat innostuneet vaikkapa runoudesta.

Esimerkiksi sellaisia kuin Penjami Lehto, joka on muun muassa paneutunut Jäljen ääni -blogissaan yhteen runokokoelmaan viiden merkinnän verran.

Sellaista paneutumista ei sitten taas kyllä löydäkään mistään muualta kuin blogimaailmasta.

 

Blogikimara

Vasta aloittanut:

Anna minun lukea enemmän

Runoutta:

Jäljen ääni

Ulkomaista kaunoa:

Lumiomena

Suorasanainen:

Morren maailma

Lähes kirja päivässä:

Nenä kirjassa

Insinööri:

Insinöörin kirjahylly

Seitsemän vuoden kokemus:

Sallan lukupäiväkirja

Lasten- ja nuorten-

kirjallisuuden tutkija:

Lastenkirjahylly

Monipuolinen:

Koko lailla kirjallisesti

Suosittu ammattilainen:

Kirjainten virrassa

Tuleva esikoiskirjailija:

café pour les idiots

 

Teksti: Antti Berg

Kommentit

 • Wumo (16.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (15.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (14.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (12.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (11.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (10.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (9.4.2014, klo 14:46)
 • Wumo (8.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (7.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (5.4.2014, klo 0:00)

Uusin Fok_it

Vanhemmat Fok_it-stripit löydät klikkaamalla tästä. Related posts: Fok_it Fok_it Fok_it Fok_it

 1. Haluan sokkotreffeille!

  Hakemuksen tiedot käsitellään luottamuksella. Tiedot jäävät toimituksen haltuun.

 2. nainen mies joku muu
 3. naista miestä kumpikin käy
Klikkaa seuraavalle sivulle
Lähetä Takaisin edelliselle sivulle

Kiitos osallistumisestasi.