Soikku kuvaa Youtube-videoita itsestään Helsinkiläisessä yksiössä. Kuva: Kirmo Ekholm.

Soikku kuvaa Youtube-videoita itsestään helsinkiläisessä yksiössä. Kuva: Kirmo Ekholm.

”Videoilla toimii hymy” – Näin Soikusta tuli Suomen seuratuin videobloggaaja

Nyt 24.5.2013, klo 6:10 Antti Tiainen

Sonja Hämäläinen on videobloggaaja. Hän on noussut hetkessä kaikkia muita suositummaksi, koska teinien mielestä hän on tosi ihana.

 

oot ihana

Minusta olet tosi kaunis :) Minulla on hamsteri joka näyttää Spartalta ;D

Sä näytät mun kaverilta sirulta ja kuulostat siltä;DD

Se tunne kun Soikku lisää uuden videon….<3

Eihän näissä sun videoissa ole päätä eikä häntää! Ehkä se juuri niiden pää ja häntä onkin… =)

Oot nätti, mukava, positiivinen ja hyvä esimerkki monelle, joten se riittää;)! Hienoa, jatka samalla tavalla, kiitokset näistä videoista33!!

 

Tällaisia kommentteja Sonja Hämäläinen saa sadoittain, kun hän lataa videoitaan Youtubeen.

Esimerkiksi viime tiistaina hän lisäsi Youtubeen videon otsikolla Wihiii. Siinä hän puhuu puolitoista minuuttia lähellä kameraa, hymyilee ja vilkuilee vähän väliä ohi linssin. Ensin hän moikkaa kaikkia, kertoo upeasta säästä ja siitä, että hänellä on 22-vuotissyntymäpäivät ja että hän aikoo elää niin kuin haluaa ja olla onnellinen. Lopuksi hän hymisee muutaman sekunnin ja kiittää vielä kaikkia ihanaisia synttärionnitteluista.

Vuorokaudessa niitä kertyy Youtubeen melkein 700.

 

Sonja Hämäläinen on tätä nykyä Suomen suosituin videobloggaaja. Hänen Soikkuu-kanavallaan on yli 36 000 tilaajaa, ja hänen vi­deonsa keräävät kymmenien tuhansien yleisöt. Parhaimmillaan yksittäisellä videolla on ollut lähes 200 000 katsojaa.

Myös Facebookissa hänellä on noin 21 000 tykkääjää. Esimerkiksi Idols-voittaja Diandra Floresilla tykkääjiä on noin 15 000.

Videobloggaaminen eli vloggaus tarkoittaa käytännössä sitä, että ihminen puhuu kameralle, usein ilman selkeää käsikirjoitusta, ja julkaisee videonsa. Hämäläinen kertoo arkisista asioista: viime aikoina muun muassa siitä, miten hän tekee smoothiensa, millaista oli Linnanmäellä ja kuinka harmittavaa oli, kun hän ei saanut opiskelupaikkaa. Usein hän myös hassuttelee lemmikki­kaninsa Spartan kanssa, joka osaa antaa pusuja.

Hämäläinen vaikuttaa olevan aina hyvällä tuulella. Elämänsä ensimmäiseen lehtihaastatteluun hän suostuu lyhyen harkinnan jälkeen.

 

Aurinko paistaa sisään kahdesta suuresta ikkunasta. 31,5 neliön yksiössä on kuuma.

Tässä asunnossa Hämäläinen tekee melkein kaikki videonsa, kuvaa ne järjestelmäkamerallaan tai kännykällään ja editoi kannettavalla tietokoneellaan.

”Videot eivät saa olla liian tuunattuja. Jos tilanne olisi lavastettu, niin videot menettäisivät hehkeyden. Kun tekee kotona omilla välineillä, se on aitoa”, Hämäläinen sanoo.

Hän näyttää kasvotusten ihan samalta kuin videoillaan ja hymyilee yhtä paljon. Spartan hän nostaa häkistään tervehtimään. Sen turkki on samettinen.

Ensimmäisen vloggauksensa Hämäläinen teki vajaa vuosi sitten, viime kesäkuussa. Sen jälkeen niitä on syntynyt keskimäärin lähes joka toinen päivä eli yhteensä noin 150 kappaletta.

Talvella hän huomasi, että jotkut todella seuraavat hänen videoitaan, kun kaksi teinityttöä tunnisti hänet bussipysäkillä ja tuli juttelemaan.

”Luvut [Youtubessa] eivät oikeastaan merkinneet mitään. Kuka tahansa voi painaa nappia.”

Teinit ovat hänen selvästi suurin katsojaryhmänsä. Hämäläinen avaa tietokoneensa ja näyttää tilastoja Youtube-tililtään: katsojista lähes 60 prosenttia on 13–17-vuotiaita tyttöjä. Lähes kymmenesosa katsojista taas on samanikäisiä poikia. Tilasto sisältää Youtubeen rekisteröityneet käyttäjät.

Mutta miksi teinit katsovat hänen videoitaan?

 

Hämäläinen on miettinyt suosiotaan useasti. ”En vloggaa tyypillisimmistä tyttöjen jutuista, meikkaamisesta ja shoppailusta. Ehkä erotun sillä massasta, ja minuun pystytään samastumaan.”

”Ja videoilla toimii hymy. Olen iloinen. Se kerää ihmisiä. Tuolla on mielenkiintoisia ja paljon räväkämpiä ihmisiä kuin minä, mutta ei niitä seurata.”

”Ja ehkä on vähän joukko­hysteriaa. Kun yksi tykkää, niin kaveritkin tykkää.”

Monet teinitytöt selvästi fanittavat Hämäläistä. He haluavat yhteiskuviin, nimikirjoituksia ja halata. He lähettävät kirjeitä, kortteja ja lahjoja kuten muovisen sydämen Spartalle. Kani on kuin toinen päähenkilö Hämäläisen videoilla.

Hämäläisellä on faneina myös paljon teinipoikia. Sitten on niitä poikia, joille höpsöjä juttuja höpisevä tuuheatukkainen blondi on netti-ihastus. Heiltä tulee treffipyyntöjä.

Youtube-kommenteissa on usein myös törkyä.

Haluuks sää sitä mun vitun nahkatikkaria vai et?

horo

Pilluu tulee

”Nykyään tiedän, ettei niistä tarvitse välittää”, Hämäläinen sanoo.

 

Youtube avattiin 2005. ­Pian sen jälkeen Hämä­läinen julkaisi siellä ensimmmäiset videonsa, jotka hän teki kavereidensa kanssa. He aukoivat suutaan hitti­biisien laulun tahtiin eli tekivät huulisynkronointeja. Videoita ei katsonut käytännössä kukaan.

Pari vuotta myöhemmin Hämäläinen teki ensimmäiset omat videonsa. Ne olivat samanlaisia huumoripätkiä kuin aiemmatkin.

Videot levisivät nuorten suosimille nettifoorumeille, ja Hämäläisestä alkoi ilmestyä muun muassa kuvia, joissa hänelle oli lisätty alaston vartalo. Lisäksi hän sai pilasoittoja, lähinnä pikku­pojilta.

”Olin 17-vuotias, enkä ollut osannut varautua sellaiseen. Huolestuin, että joku luulee, että minä olisin oikeasti niissä kuvissa.”

Hämäläinen poisti videonsa eikä tehnyt enää uusia.

 

Kunnes hän viime kesänä päätti palata videoiden pariin, koska kaikesta huolimatta oli koko ajan halunnut tehdä niitä.

”On hauska juttu olla esillä. Miksen puhuisi kameralle? Tykkään selittää elämästäni ihan arkipäiväisiä asioita. Tykkään itsekin katsoa videobloggaajia, jotka vain kertovat omasta elämästään.”

Eikä hänen elämänsä ole poikkeuksellisen jännittävää: töitä kaupassa, hengailua kavereiden kanssa, urheilua ja jatkuvaa netissä pörräämistä. ”Olen tosi kiltti tyttö ja elän nyt rentoa elämän­vaihetta.”

Hämäläisellä on käynnissä oman elämänsä versio suositusta Iholla-tv-sarjasta, jossa naiset kuvaavat omaa elämäänsä. Itse hän ei tosin pidä Iholla-sarjasta, koska siihen ”on valittu vain traagiset asiat ihmisten elämästä”.

Hämäläinen on päättänyt, että hän ei halua puhua ikävistä asioista eikä ottaa voimakkaasti kantaa mihinkään. Kun hän kertoi suosivansa luomuruokaa, ”siitäkin nousi hirveä haloo”.

Jäljelle jäävät kepeät aiheet, kaikki arkinen.

 

Sitä on seurannut ennennäkemätön menestys suomalaiseksi vloggaajaksi. Youtuben perustamisesta asti vloggaaminen on ollut ilmiö maailmalla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on valtavasti vloggaajia, joilla on miljoonayleisö, mutta Suomessa ensimmäiset aktiiviset vloggaajat aloittivat vasta runsaat neljä vuotta sitten.

Eikä heitä edelleenkään ole todennäköisesti kuin toistasataa.

Ensin vloggaamisen Suomessa aloittivat pelivideoiden tekijät. Sitten tulivat miehet, jotka ovat tehneet hämmentäviä ja kahjoja pätkiä, kuten pudasjärveläinen elämäntapataiteilija Kari ”Tyky­levits” Tykkyläinen, joka oli talvella ehdolla Nytissä Suomen kiinnostavimmaksi ihmiseksi. Tai Markorepairs eli Marko Vanhanen, joka suosituimmalla videollaan esittelee VHS-videosoitinkokoelmaansa tankeroenglanniksi.

Youtubesssa erittäin suosittu haapaveteläisten nuorukaisten Justimusfilms-sketsiryhmä tekee myös vlogeja. Sonja Hämäläinen on heidän kaverinsa. Ensimmäistä kertaa hän esiintyi Justimusfilmsin videolla viime marraskuussa, mikä toi hänelle lisää näkyvyyttä netissä.

Nykyään Hämäläinen jopa tienaa videoillaan. Hän teki alkukeväästä sopimuksen Youtuben kanssa. Videoiden alussa pyörii mainoksia, ja hän saa osan tuloista. Tuloilla ei vielä maksa yksiön vuokraa Helsingissä, eikä Hämäläinen mielellään puhuisi ollenkaan rahasta. Vaikuttaisi vain siltä, että se on syy, miksi hän tekee videoita.

”Tämä on tosi kiva harrastus, josta olen saanut itseluottamusta. Tein tätä, vaikken saanut rahaa, ja tekisin edelleenkin ilman. En sinällään pyri tällä mihinkään, mutta uskon, että tämä tulee olemaan jollain tavalla osa sitä, mitä teen tulevaisuudessa.”

Sovimme, että Hämäläinen saa jutun etukäteen nähtäväksi ja tekee kokemuksestaan video­bloggauksen.

 

Soikun videoblog­gaus haastattelutilanteesta on katsottavissa täällä.

Kommentit

 • Wumo (18.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (17.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (16.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (15.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (14.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (12.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (11.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (10.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (9.4.2014, klo 14:46)
 • Wumo (8.4.2014, klo 0:00)

Uusin Fok_it

Vanhemmat Fok_it-stripit löydät klikkaamalla tästä. Related posts: Fok_it Fok_it Fok_it Fok_it

 1. Haluan sokkotreffeille!

  Hakemuksen tiedot käsitellään luottamuksella. Tiedot jäävät toimituksen haltuun.

 2. nainen mies joku muu
 3. naista miestä kumpikin käy
Klikkaa seuraavalle sivulle
Lähetä Takaisin edelliselle sivulle

Kiitos osallistumisestasi.