tuomas-enbuske-620x300

Enbuske: Lottovoitto on työntyä yrittäjän suoleen

Kolumnit 24.5.2013, klo 7:00 Tuomas Enbuske

42 vuotta Suomessa tehtiin rikosta kansan ja hyväpalkkaisten virallisten valvojien silmien alla. Viimein Viestintävirasto ilmoitti, ettei Yle saa näyttää lottoa.

Vasemmistoliiton kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki raivostui. Suomen Hugo Chávez ilmoitti Facebookissa, että lottoarvonnan näyttäminen kuuluu Ylen julkiseen palveluun.

Mitä kansalle pitäisi siis Arhinmäen mielestä näyttää? Miljonäärejä.

Mutta ei miljonäärejä, jotka ovat keksineet jotain, kantaneet yrittäjäriskin tai tehneet keksinnön, josta sadattuhannet ihmiset ovat valmiita vapaaehtoisesti maksamaan.

Ei. Sellaista rikastumista vasemmisto vastustaa. Arhinmäki on puhunut tuloerojen kasvua vastaan ja saarnannut siitä, kuinka ahneus on pahasta.

Vasemmiston mielestä on siis enemmän oikein rikastua täysin sattumanvaraisesti lottoamalla kuin esimerkiksi yrittämällä.

 

Suomalaiset vastustavat gallupeissa tuloerojen kasvua. Samaan aikaan yli 80 prosenttia suomalaisista lottoaa ainakin joskus. En osaa kuvitella lottoamiselle muuta syytä kuin äkkirikastumisen haaveen. Lottoaja haluaa kasvattaa tuloeroaan suhteessa naapuriin. Se on ahneutta, ilman halua yrittää.

Tietysti lotolla rahoitetaan myös hyviä asioita. Mutta jos yksilö oikeasti haluaisi tehdä hyvää, eikö kannattaisi antaa rahat suoraan hyväntekeväisyyteen, ilman että osa menisi jonkun äkkirikastumiseen? Ei, sillä oma ahneus on kiva perustella ylevästi.

Alemman sosiaaliluokan ihmiset siis kantavat vähäiset rahansa ärrälle, ja vain yhdestä, täysin sattumanvaraisesta ihmisestä tulee miljonääri. Vieläpä miljonääri, joka ei maksa täysin ansiottomasta palkastaan lainkaan veroja.

Lotto on lisävero niille, jotka ovat onnettoman huonoja todennäköisyyslaskelmissa.

Lotossa voittaminen on nähkääs sen verran epätodennäköistä.

 

Onko lotto sitten väärin? Ei tietenkään. Se on harmitonta ajanvietettä, ja Veikkaus tekee tärkeää työtä.

Mutta se, että vasemmisto suhtautuu kielteisesti muunlaiseen rikastumiseen, on vastenmielistä. Poliitikot jauhavat tuloeroista, vaikka tietävät varsin hyvin, ettei yrittäjän rikastuminen ole toiselta pois.

Parhaiten tuloeropopulismin on tiivistänyt eräs kuuluisa suomalaispoliitikko. Arvaatko kuka?

”Jos kansa on tyytymätön siihen, että se käsittää tuloerojen kasvaneen, se ei johdu siitä, että kansa olisi sen kokenut. Vaan siitä, että niin on kerrottu. Yhtä vähän kuin ihminen pystyy aistimaan radioaktiivisuutta, yhtä vähän hän pystyy aistimaan sellaista abstraktiota kuin keskimääräistä tuloerojen kehitystä. Ne pitää hänelle kertoa. Odotan riemunpurkauksia siinä vaiheessa kun heikentyneen taloudellisen tilanteen myötä yritysten voitot kääntyvät laskuun.”

Kirjoittaja oli presidentti Mauno Koivisto, Suomen Sosialidemokraatissa 1970. Itse asiassa Koiviston ironisesti ennustamia kiljahduksia on jo tullut.

Ministeri Arhinmäen erityisavustaja Jussi Saramo iloitsi juuri Facebookissa, kuinka tuloerot ovat vasemmistoliiton hallituskaudella laskeneet. Hän unohti mainita, että ne ovat laskeneet lähinnä siksi, että Suomen talous on romahtanut.

Pian lottoaminen on lama-Suomessa todennäköisempi tapa rikastua kuin kova työnteko ja yrittäminen.

Kommentit

 • Wumo (24.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (22.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (18.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (17.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (16.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (15.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (14.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (12.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (11.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (10.4.2014, klo 0:00)

Uusin Fok_it

Vanhemmat Fok_it-stripit löydät klikkaamalla tästä. Related posts: Fok_it Fok_it Fok_it Fok_it

 1. Haluan sokkotreffeille!

  Hakemuksen tiedot käsitellään luottamuksella. Tiedot jäävät toimituksen haltuun.

 2. nainen mies joku muu
 3. naista miestä kumpikin käy
Klikkaa seuraavalle sivulle
Lähetä Takaisin edelliselle sivulle

Kiitos osallistumisestasi.