Toimittajan karvaiset kintut saivat kyytiä kaloilta. Kuva: Valtteri Väkevä.

Toimittajan karvaiset kintut saivat kyytiä kaloilta. Kuva: Valtteri Väkevä.

”Isot kalat kutittavat enemmän” – toimittaja upotti jalkansa akvaarioon

Kaupungilla 5.4.2013, klo 13:55 Valtteri Väkevä

Helsingissäkin voi nyt nauttia kalojen suorittamasta jalkahoidosta. Ainakin kolme paikkaa tarjoaa palvelua, jossa asiakas voi upottaa jalkansa garra rufa -kaloilla täytettyyn akvaarioon. Kyseinen laji on tunnettu siitä, että se tykkää näykkiä irti ihmisen kuollutta ihosolukkoa.

Testaan garra rufa -hoitoa Katajanokalla sijaitsevassa kauneushoitola La Perlassa. Hoitaja pyytää minua valitsemaan kahden akvaarion välillä. Toisessa on isompia kaloja ja toisessa pienempiä. Kysyn miten ne eroavat toisistaan.

”Isot kalat kutittavat enemmän”, hoitaja kertoo.

Valitsen kunnon kutittelun, ja lasken jalkani akvaarioon. Kalat hyökkäävät saman tien kimppuun. Altaassa uiskentelee noin 20–25 suomupeitteistä pedikyristiä. Tarkkaa määrää on vaikea arvioida, sillä otus on todella vikkelä liikkeissään.

Garra rufa -kaloilla ei ole hampaita, vain imukuppimainen suu, jolla ne hoitavat näykkimisen. Niiden käsittely tuntuu lähinnä hellävaraiselta kynsillä rapsuttelulta.  Kauneushoitolan nettisivuilla hoitoa kuvataan myös termillä ”mikrohieronta”. Mielestäni on harhaanjohtavaa kutsua tällaista rapsuttelua hieronnaksi – edes mikrotason sellaiseksi.

Aluksi istun täysin liikkumatta, koska pelkään säikyttäväni kalat jos liikutan koipiani. Huoli on aiheeton. Juuri tällä hetkellä fisuja ei kiinnosta mitään muu kuin herkullisimpien kohtien etsiminen jaloistani. Minun tapauksessani ne ovat nilkan alueella. Kun nilkat on kaluttu loppuun, kalat siirtyvät jalkapöytään ja varpaisiin. Viimeisenä niille kelpaavat sääret.

Näykkiminen tuntuu aluksi jännältä, ja kalojen puuhailua on hauska katsoa. Pidemmän päälle touhu muuttuu kuitenkin tylsäksi. Vaikka kalat siirtyvät paikasta toiseen, näykkiminen ei saa uusia ulottuvuuksia.

Akvaariokeikka kestää vähän yli puoli tuntia. Sen jälkeen minulle tehdään vielä parafiinihoito. Siinä jalkani upotetaan nestemäiseen kuumaan vahaan, joka kuoritaan pois vahan kuivuttua. Kaiken tämän jälkeen jalat ovat pehmeät ja hieman arat. On vaikea arvioida, kuinka suuri osa tästä on kalojen ansiota.

Hoitajan mukaan garra rufa -kalat voivat käsitellä viidestä kuuteen asiakasta päivässä. Sen jälkeen uutteria työntekijöitä ravitaan vielä kalanruoalla. Huhutaan, että kaloja pidettäisiin nälässä jotta ne jaksaisivat näykkiä ihmisten jalkoja. Hoitajani mukaan näin ei ole.

”Kyllä ne jaksaa syödä muutenkin”, hän vakuuttelee.

Garra rufa -hoitoja Helsingissä tarjoavat muun muassa kauneushoitola La Perla, TK Body Balance ja Suolahippu.

Kommentit

 • Wumo (24.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (22.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (18.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (17.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (16.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (15.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (14.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (12.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (11.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (10.4.2014, klo 0:00)

Uusin Fok_it

Vanhemmat Fok_it-stripit löydät klikkaamalla tästä. Related posts: Fok_it Fok_it Fok_it Fok_it

 1. Haluan sokkotreffeille!

  Hakemuksen tiedot käsitellään luottamuksella. Tiedot jäävät toimituksen haltuun.

 2. nainen mies joku muu
 3. naista miestä kumpikin käy
Klikkaa seuraavalle sivulle
Lähetä Takaisin edelliselle sivulle

Kiitos osallistumisestasi.