Twitterin Tuomas Enpuske ihastutti ja vihastutti.

Twitter-parodia Tuomas Enpuske – kohde suuttui, mikroblogipalvelu nauroi

Nyt 16.3.2012, klo 10:15 Toimitus

Toimittaja Tuomas Enbuske kirjoittaa Twitteriin:

”Älä kiusaa herkkiä artisteja, puskista ampuva apina! Puhu omalla nimelläsi, pelkuri!”

Enbuske ei ole tyytyväinen, koska olemme tehneet hänestä parodian mikroblogipalveluun. Kirjoitamme anonyymisti tilille Tuomas Enpuske räväköitä twiittejä, joissa imitoidaan Twitter-julkkikseksi nousseen tähtitoimittajan tyyliä.

Tällä kertaa Enbuskea ärsyttää, että olemme keskustelleet tekijänoikeuksista Maija Vilkkumaan kanssa.

Enbuskea seuraa Twitterissä noin 8 000 ihmistä, mikä on Suomessa iso määrä. Meidän runsaan kuukauden kestävän parodiakokeilumme tarkoitus on testata Twitter-huumorin rajoja. Twiittaamme:

”Kapitalismin ansiosta aurinko nousee huomennakin.”

Luomamme Tuomas Enpusken hahmo on omasta älykkyydestään nauttiva espoolainen toimittaja ja yrittäjä. Hän ihailee rikkaita miehiä ja ääriliberalistisia arvoja. Hän on jatkuvasti vääräleukainen ja vaihtaa usein mielipiteitään.

 

Parodioiminen on yleistä maailmalla, mutta Suomi on vasta heräämässä Twitterin mahdollisuuksiin. Elävistä ihmisistä ei ole aktiivisia parodioita muilla kuin Teuvo Hakkaraisella. Kuolleista suomalaisjohtajista aktiivisia twiittaajia ovat Mannerheim ja Kekkonen.

Moni aidon Enbusken seuraaja luulee, että tämä on itse luonut itselleen parodiatilin. Osa syyttää meitä identiteettivarkaudesta, vaikka selkeästi ilmaistut parodiat sallitaan Twitterin säännöissä.

Parodia on siis onnistunut. Toimittaja Kari Haakana twiittaa meistä:

”@TuomasEnpuske on parempi Tuomas Enbuske kuin @TuomasEnbuske.”

Aito Enbuske kihisee ärtymyksestä. Sekin on tyypillistä parodioitaville julkkiksille. Hän kutsuu Enpuskea jakomäkeläiseksi kommariksi ja lopettaa parodiansa seuraamisen ystävänpäivänä. Hän palaa hetkeksi seuraajiin pari viikkoa myöhemmin, mutta jättää Enpusken taas nopeasti.

”Älä kiusaa herkkää parodiaa”, kirjoitamme Enbuskelle, mutta hän ei enää reagoi.

 

Ei parodia ole yhdestä seuraajasta kiinni. Enpuskemme julistaa totuuksia perussuomalaisista, mieheydestä, verotuksesta ja kuntauudistuksesta.

”Uusi ehdotus! Perustetaan kaksi kuntaa: liitetään Espoo Länsi-Helsinkiin ja Vantaa Jämä-Helsinkiin. Sosiaalisesti perusteltu ratkaisu.”

Seuraajien kalastelu ei ole helppoa, kun uutuudenviehätyksemme haihtuu. Alamme seurata muita suosittuja twiittaajia, kuten johtamisprofessori Alf Rehniä.

Käytämme vilkkaina Twitter-päivinä perjantaina ja lauantaina suosittuja hashtageja eli keskusteluketjuja kuten #putous ja #AKT. Haastattelemme toista Twitter-parodiaa, Urho Kekkosta. Vaihdamme profiilikuvamme ihonväriä sinisestä punaiseen yhtä nopeasti kuin Enbuske vaihtaa mielipidettään.

Vaalien jälkeen Suomen Twitter nuuvahtaa. Vähäiset twiittaajat jakautuvat kahteen sakkiin: media-alan ammattilaisiin, jotka luulevat, että kaikki ovat Twitterissä, ja haparoiviin aloittelijoihin, joilla ei ole juurikaan sanottavaa.

Hyvä parodia vaatii kurinalaisuutta ja rentoutta. Jokainen mieleen tuleva ajatus pitää muotoilla nokkelasti 140 merkkiin, koska vain päivittäisellä aktiivisuudella saa seuraajia. Huolimattomat twiitit vähentävät seuraajia heti.

Työtämme helpottaa, että kirjoittamassa on kaksi ihmistä. Myös ulkomaisilla suosituilla parodioilla on useita käsikirjoittajia. On hämmästyttävää, miten aito Enbuske ehtii kirjoittaa jopa kymmeniä twiittejä päivässä. Enpuskella päiväennätys on runsaat 20 twiittiä.

 

Suurin saavutuksemme on AKT-lehdestä löytämämme halpa pieruvitsi: ”Miksi naisen pieru on vaarallisempi kuin miehen? – Naisen pieru tulee kolmion takaa.”

Ruutukaappaus twiitistämme kerää huumorisivusto Riemurasiassa muutamassa tunnissa tuhansia katsojia. Nyt vitsin on lukenut yli 40 000 ihmistä.

Twitterissä keräämme kuukaudessa runsaat 200 seuraajaa. Saattaa kuulostaa vähäiseltä, mutta Suomen pienessä Twitter-piirissä luku on kohtuusuoritus. Esimerkiksi suositun vitsimme julkaisseella Riemurasialla on meitä vähemmän seuraajia Twitter-tilillään. Whatsmytwitteraccountworth.com-arviointipalvelun mukaan tilimme arvo olisi vielä surkeat 65 dollaria.

Järjettömässä kokeilussamme on silti ollut järkeä. Tuomas Enpuske ja muut parodiat totuttavat suomalaisia nettikeskustelijoita siihen, että huumori voi olla väkevää ja suositun keskustelijan pitää kasvattaa paksu nahka.

On aika paljastaa Enbuskelle totuus ja kysyä, mitä hän on ajatellut parodiastaan.

”Hauskoja te olitte! Mietin koko ajan, kuka kaverini se on!” yllättynyt Enbuske kirjoittaa ja päättää melkein jokaisen lauseen huutomerkkiin.

Hänestä parodiateksti on tuntunut samaan aikaan hyvältä ja pahalta. Enbuskea on kirpaissut, kun hänen vahvat maneerinsa ovat tulleet niin näkyviksi.

”Olin monesta teidän vitsinä kirjoittamasta kommentista oikeasti samaa mieltä. Mikä on tietysti surullista!”

 

Tero Kartastenpää ja Jani Timonen

Tuomas Enpuske twiittaa vielä viikon ajan.

Kommentit

 • Wumo (24.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (22.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (18.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (17.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (16.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (15.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (14.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (12.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (11.4.2014, klo 0:00)
 • Wumo (10.4.2014, klo 0:00)

Uusin Fok_it

Vanhemmat Fok_it-stripit löydät klikkaamalla tästä. Related posts: Fok_it Fok_it Fok_it Fok_it

 1. Haluan sokkotreffeille!

  Hakemuksen tiedot käsitellään luottamuksella. Tiedot jäävät toimituksen haltuun.

 2. nainen mies joku muu
 3. naista miestä kumpikin käy
Klikkaa seuraavalle sivulle
Lähetä Takaisin edelliselle sivulle

Kiitos osallistumisestasi.